top of page

Let's talk menopauze

Wanneer vrouwen in de overgang terecht komen begint er voor hen op fysiek vlak een nieuwe fase in hun leven. Heel wat vrouwen komen wat aan in gewicht en vinden het lastig om weer af te vallen. Ook het risico op osteoporose neemt toe bij vrouwen in de overgang.

Deze hormonale overgang is allesbehalve aangenaam, maar met de juiste voeding kun je toch reeds enkele lichamelijk klachten ontwijken.

Kom ik echt 5 kg bij?

Bij het ouder worden neemt automatisch de spiermassa af en

de vetmassa toe. Daar is geen ontkomen aan. Je lichaam verbruikt ook minder energie in rust dan voordien en je beweegt wat minder. Zo kun je exact hetzelfde eten als vooreerst, maar toch bijkomen in gewicht.

Daarom wordt het aangeraden om vanaf je 50ste wat minder te eten. Vooral het aandeel koolhydraten in de voeding mag geleidelijk naar beneden. Je hebt immers minder brandstof nodig dan voordien.


Opvliegen of neerdalen

Tijdens de menopauze krijgen vrouwen door plots hormoonschommelingen last van opvliegers. Zweten, hartkloppingen, hoofdpijn, rode wangen, … zijn allemaal symptomen die hierbij horen.

Bepaalde voedingsstoffen zouden deze opvliegers in de hand werken zoals koffie, thee, bepaalde kruiden of alcohol. Er is hier (nog) geen wetenschappelijke basis voor, dus vertrouw je eigen ervaringen. Als jij vindt dat een bepaald voedingsmiddel voor jou opvliegers veroorzaakt, probeer het dan gewoon te vermijden.

Iso-flavonen (stofjes die je kan terugvinden in onder andere sojaproducten of tofu) en het ‘superfood’ maca daarentegen zouden helpen tegen opvliegers. Ook hiervoor is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs, maar je kan het natuurlijk altijd eens proberen.

Let wel extra op met maca, want de veiligheid van het product kan vaak niet gegarandeerd worden. Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd om een juiste dosis te kunnen formuleren en er zijn onvoldoende protocollen om de productie ervan als veilig te kunnen bestempelen.

Heb je dan toch last van een opvlieger, probeer dan bij overdadig zweten zeker voldoende te drinken. Zo vermijd je een vochttekort in je lichaam. Met voeding kun je hier heel weinig aan doen. Probeer vooral rustig adem te halen en te wachten tot het gepasseerd is.


Osteowat?

Osteoporose is eigenlijk botontkalking in een verder gevorderd stadium. Botontkalking ontstaat omdat er tijdens en na de menopauze veel minder oestrogeen wordt aangemaakt. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat de botafbraak geremd wordt. Als er minder oestrogeen in het lichaam geproduceerd wordt, betekent dit dus dat je botten minder beschermd zijn tegen afbraak. Zo worden ze brozer en kunnen ze soms breken, wat veel pijn kan veroorzaken.

Met voeding kun je hierop inspelen door voldoende calcium in je voeding te verwerken.

  • Vooral melkproducten bevatten van nature veel calcium. Denk aan yoghurt, kwark, platte kaas, melk, pudding, kaas etc.

  • Volgende groenten en peulvruchten bevatten ook veel calcium: sperziebonen, sojabonen, kikkererwten en ook groene bladgroenten zitten boordevol calcium (spinazie, broccoli, boerenkool, paksoi, andijvie, etc.)

  • Ook in noten en zaden zoals amandelen, sesam en chia zit calcium.

Naast calcium is ook vitamine D erg belangrijk voor een goede botgezondheid. Door middel van voeding kun je de inname hiervan vergroten, maar onze grootste bron aan vitamine D is zonlicht. In de wintermaanden is het daarom zeker aan te raden een calciumsupplement in te nemen ter compensatie van het gebrek aan zonlicht.

Voor een goede botgezondheid zeker ook belangrijk om voldoende te bewegen en te stoppen met roken.

Er zijn geen wondermiddelen die je kunnen helpen tijdens de menopauze. Probeer voldoende te bewegen, zo gezond mogelijk te eten en zorg ervoor dat je voldoende calcium inneemt. Zo kun je bijvoorbeeld elke avond voor het slapen nog een kommetje yoghurt eten.

Ga bedachtzaam om met supplementen, verwacht geen mirakels en vertrouw op je eigen ervaringen.

En bovenal, probeer het verouderen van je lichaam te accepteren en de fysieke veranderingen te omarmen, ook al vind je deze niet zo mooi.


32 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page