top of page

Gezonde tapasplank

Bijgewerkt op: 14 dec. 2022

De feestdagen komen er weer aan. Een periode waarin we afspreken met vrienden of familie en heel wat cadeautjes uitpakken. Maar ook een periode waarin we verleid worden tot het eten van heel wat lekkers.

Ik wil jullie dit jaar op weg helpen met het maken van een snelle, lekkere, gezonde én betaalbare tapasplank. Ik maakte er zelf eentje met zeven verschillende hapjes. Op mijn plank vooral groenten, fruit en vetarme eiwitbronnen.

Een kleine toelichting bij mijn zeven hapjes:

  • Wraps met zalm en kruidenkaas

Feestdagen en zalm gaan voor mij samen als Samson en Gert (of Marie). Deze omega 3-rijke vis kon dus zeker niet ontbreken op mijn tapasplank. In een wrap gedraaid met wat kruidenkaas en daarna in reepjes gesneden zijn ze onweerstaanbaar. Je kan kiezen voor volkoren wraps voor extra vezels of voor een light variant van je favoriete kruidenkaas om dit hapje extra gezond te maken.

  • Olijven (natuur)

Een klassieker, maar deze zit wel wat in de grijze zone wat gezonde voeding betreft. Ze bevatten heel wat goede voedingsstoffen (onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten), maar zijn vaak heel sterk bewerkt. Voor mijn geen afknapper, maar misschien geen onbelangrijk detail.

  • Crackers met hummusdip

Ik koos hier voor volkoren crackers. Deze bevatten extra vezels en zijn dus een gezondere keuze. De hummus kocht ik gewoon uit een pakje van drie. Ik vind de afwisseling in smaken wel aangenaam. Je kan hummus, of eender welke andere plantaardige spread, ook gemakkelijk zelf maken. Het is maar wat je het aangenaamste vindt.

  • Tomaat-mozzarella

Heel gemakkelijk en valt bij velen wel in de smaak. Hier gebruikte ik light-mozzarella, maar een gewone variant is ook perfect oké. Tomaatje, blaadje basilicum, kaasje en klaar! Verschillende kleuren tomaatjes zijn een leuke extra.

  • Gegrilde paprika en artisjok

Onbekend en onbemind. Extra groentjes op de plank zonder het gevoel te krijgen dat je een knaagdier bent. Groentjes zijn altijd goed en deze gegrilde versie op koolzaadolie (goede vetten!) is zeker het proberen waard.

  • Komkommer opgevuld met kruidenkaas

Komkommer bestaat voor zo’n 95% uit water. Hiermee kan je dus nooit missen. Snij hem door midden, haal er de zaadlijsten uit en smeer er kruidenkaas in als vulling. Pak ze daarna nog even in met plastiekfolie en laat de kaas opnieuw wat opstijven in de koelkast alvorens de komkommer te snijden.

  • Meloen met bresaola

Hiervoor sneed ik een meloen in stukjes en prikte ik er plakjes bresaola op. Bresaola is een gedroogd stuk rundsvlees. Het is een verantwoorde keuze want het bevat veel eiwitten en weinig vetten. Opletten want er zit wel redelijk wat zout in, maar qua smaak past deze goed bij het zoete van de meloen.De plank die hiervoor gebruikte, verkreeg ik via maatwerkbedrijf InterWest. De ingrediënten kocht ik bij Lidl. Met ongeveer 25 euro tover je al dit lekkers op je plank.

Daarnaast kun je de overige wraps nog in driehoekjes snijden en bakken in de oven om nacho’s te maken. De restjes van de overige ingrediënten kun je zeker ook nog gebruiken in je feestmenu.

Haal er inspiratie uit, maak hem helemaal na of doe gewoon lekker je eigen ding. Probeer er vooral van te genieten.

Fijne feestdagen toegewenst!


Vele groetjes,

Josephine

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page